Geleceğin Teknolojisi Sanal Gerçeklik
GELECEĞİN ŞEKLİNİ BELİRLEYECEK TEKNOLOJİ: SANAL GERÇEKLİK
Bugünlerde gündemi sık sık meşgul eden sanal gerçeklik (Virtual Reality / VR) konusunun aslında yeni bir düşünce olmadığını söyleyebiliriz; fikir, amerikalı bir vizyoner olan Morton Heilig tarafından ilk ortaya atıldığından beri neredeyse altmış yıl geride kaldı. Bu zaman süresince Heilig'in hayalini hayata geçirebilmek için birçok aygıt tasarlandı ancak yakın zamanda teknolojinin ulaştığı seviye sayesinde artık sanal gerçekliğin ciddi anlamda hayatımıza girmiş olduğunu söyleyebiliriz.
Peki sanal gerçeklik denilince sizin aklınıza ne geliyor? Eğer bir bilimkurgu severseniz muhtemelen The Matrix filmindekine benzer karanlık bir gelecek veya zihin okuma cihazları yada bulundukları konumdan bambaşka diyarlarda yaşamlarını geçiren karakterler gibi şeyler olabilir ancak işin gerçeği bunlardan daha renkli.. Dilerseniz sanal gerçeklik türlerini ve bu teknolojinin ileride hangi alanlarda kullanılabileceğini birlikte inceleyelim.
Bugüne kadar geliştirilen VR ortamları oluşturdukları sanal gerçekliğin yoğunluğuna göre 3 farklı kategoriye ayrılıyor:
1- Kısmi Katılımlı Ortam
Kısmi katılımlı ortamda katılımcılar, gerçek dünyadan tam olarak kopmadan görüntü ve ses gibi uyarıcı etkenler aracılığıyla başka bir geçekliğin içinde olduklarını hissederler. 5 boyutlu sinema salonlarında film izlemek, uçuş simülatörleri veya atari salonlarından hatırlayacağınız araba yarışları bu tür sanal gerçekliklere örnek olarak gösterilebilir.
2- Tam Katılımlı Ortam
Çoklu hoparlörler, 360 derecelik projeksiyon sistemi ve dermal-dokunsal algı cihazları gibi yüksek kalitede teknik donanımla sağlanabilen tam katılımlı VR ortamında katılımcılar bulundukları gerçeklikten tamamiyle koparak sanal gerçekliğin içine girerler.
3- Ortak Katılımlı Ortam
Sanal gerçekliğe farklı yerlerden bağlanan kullanıcıların dijital ortamda bir araya gelerek birbirleriyle etkileşim içine girebildikleri VR ortamlarına bu isim verilmektedir.
Şimdilik türlerinin bu şekilde sınıflandırıldığı sanal gerçeklik teknolojisi, yakın gelecekte pazarlama, eğitim, seyahat v.b birçok alanda geniş bir kullanım imkanı sağlayarak teknolojiyle yakından ilişkili sektörlerde devrim yapacağa benziyor. Henüz inşa edilmemiş bir binayı VR teknolojisiyle gezerek ev satın aldığınızı yada tarihteki önemli bir an için yaratılmış simülasyon içinde şahsen bulunduğunuzu hayal etmek insanı ciddi anlamda heyecanlandırıyor öyle değil mi?
VR'ın popülerliğinin artmasına şu ana kadar öncülük eden iki markadan biri olan Samsung tarafından piyasaya sürülmüş Samsung Gear VR ve Oculus markasının başlık ürünleri, tatmin edici bir VR deneyimi için en iyi seçenekler gibi gözüküyor. Apple ve Sony gibi teknolojide dünya devi olmuş markalardan da kısa süre içinde bu konuda ataklar geleceğini düşünmekteyiz.
Yorum Yap